Friday, January 28, 2011

Rusuhan Makanan Telah Bermula..Mungkinkah ia akan singgah di Malaysia?

2011 adalah tahun dimana harga makanan sedunia dijangka akan melambung lambung. Pentadbir paling hebat dalam duniapun belum tentu mampu menangani krisis makanan ini kerana ia bersifat global.

Banyak faktor yang menyebabkan krisis makanan ini berlaku. Sebab pertama adalah beberapa kejadian malapetaka alam yang diluar jangkaan dan kawalan. Kes kebakaran hutan di Rusia menyebabkan hampir 30% keluaran gandum dinegara itu musnah. Rusia segera membekukan eksport makanan bagi mengawal kenaikan harga makanan di Rusia. Tindakan ini menyebabkan Mesir yang menjadi pengimpot utama gandum Rusia menghadapi krisis kenaikan harga roti. Natijahnya sudah kita lihat kini. satu Rusuhan yang tidak pernah dilihat semenjak lebih 30 tahun.

Banjir di Australia, Pakistan dan China juga menyebabkan daerah pertanian dunia menghadapi kemusnahan . Ribut salji dan cuaca sejuk melampau juga menyebabkan pengeluaran pertanian dunia terjejas.

namun sebab lain yang tidak kurang penting adalah aktiviti spekulasi oleh pelabur-pelabur Amerika yang mempunyai lebihan wang akibat polisi quantitatif easing Amerika yang mencetak wang tanpa had.

memandangkan nilai dolar Amerika dijangka jatuh merudum, wang -wang ini ditukar kepada aset fizikal dalam bentuk komoditi pertanian dan mineral.

Hasil kombinasinya ini dunia dijangka akan mengalami krisis makanan yang kronik dimana tiada satu negarapun yang terlepas.

Soalannya adalah mungkinkah rusuhan ini menjengah negara ini?...hanya masa akan menentukan.
No comments: